Mergata News
Jetë

Koronavirusi, zbulohen detaje të reja shqetësuese

koronavirusi,-zbulohen-detaje-te-reja-shqetesuese

Zbulohen detaje të reja shqetësuese rreth koronavirusit.

Koronavirusi mund të ndikojë në funksionin e pankreasit duke favorizuar zhvillimin e diabetit: kjo sugjerohet nga rasti i një pacienti të ri me infeksion asimptomatik SARS-CoV-2, i cili u sëmur me diabet autoimun (diabeti 1) në të njëjtën kohë kur u infektua.

Rasti në fjalë është pasqyruar në revistën “Nature Metabolism” nga Matthias Laudes i Universitetit Schlesëig-Holstein të Kiel, Gjermani.

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje që karakterizohet nga një reagim imun i papërshtatshëm që çon në shkatërrimin e qelizave pankreatike (qelizat beta) përgjegjëse për prodhimin e insulinës, hormonit që rregullon sheqerin në gjak.

Pacienti në fjalë, i ri në moshë, u paraqit në spital me të gjitha simptomat e diabetit të tipit 1 vetëm pak kohë pasi prindërit e tij shfaqën simptomat e Covid-19 pas një udhëtimi në Austri.

Ai kishte etje të tepruar dhe urinim, humbja të shpejtë në peshë dhe lodhja. I riu nuk kishte një predispozitë gjenetike ndaj sëmundjeve autoimune të tilla si diabeti tip 1, as autoantitrupat që lidhen zakonisht me sëmundjen.

Lidhja me infeksionin SARS-CoV-2 sugjeron që virusi preku funksionin e pankreasit dhe favorizoi shfaqjen e diabetit. Kjo mundësi mbështetet nga fakti që qelizat e pankreasit kanë të njëjtët receptorë që virusi përdor për të infektuar njerëzit, veçanërisht qelizat beta.

Disa studime kanë sugjeruar një lidhje midis Covid-19 dhe fillimit të diabetit dhe ky rast shkon në të njëjtin drejtim, por do të nevojiten prova të reja për të konfirmuar lidhjen shkak-pasojë midis SARS-CoV-2 dhe diabetit.

TË NGJAJSHME

10 gjërat që meshkujt pëlqejnë te femrat, por nuk ua thonë

mergata.eu

Alarmojnë ekspertët: Vala e dytë po vjen më shpejt seç e kishim menduar

mergata.eu

Aleanca Botërore e Doktorëve deklarojnë se koronavirusi është grip sezonal, thonë se bartja e maskës është e kotë

mergata.eu