fbpx
Mergata News
Mergata

Konsolidimi i lidhjeve të mira mes Kosovës dhe Greqisë

konsolidimi-i-lidhjeve-te-mira-mes-kosoves-dhe-greqise

Më shumë se 20 vjet pasi gjenocidi i Millosheviçit u ndalua nga ndërhyrja e NATO-s, të cilën e miratoi Greqia, është koha që Greqia ta njohë zyrtarisht Kosovën si një vend të pavarur dhe sovran brenda kufijve të saj aktual. Njohja do të krijonte mundësi për zgjerimin e bashkëpunimit ekonomik dhe të sigurisë në të mirë të Kosovës dhe Greqisë, si dhe vendeve të tjera të rajonit.

Grekët dhe shqiptarët e Kosovës kanë shijuar historikisht marrëdhënie të mira. Shumë Grekë studiuan dhe pushuan në Kosovë. Ne mësuam nga njëri-tjetri, ndamë kulturën dhe vlerat tona të përbashkëta dhe zhvilluam miqësi të qëndrueshme. Gjatë transicionit të saj, kosovarët kanë dashur bashkëpunimin me Greqinë si një vend anëtar i NATO-s dhe BE-së. Qeveritë e njëpasnjëshme Greke mbështesnin lirinë dhe demokracinë në Kosovë dhe rajon.

Kosova është përpjekur të përparojë. Në fund të viteve 1980, Serbia përdori forcë për të shfuqizuar institucionet e Kosovës, duke imponuar aparteidit të ngurtë. Në vitet 1990, agresioni Serb bëri krime në Kosovë.

Gjatë kësaj kohe të errët, marrëdhëniet Kosovë-Greqi ishin konstruktive. Zyrtarët grekë mirëpritën Dr. Ibrahim Rugova në Greqi. Dr. Rugova, Kryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës, ishte udhëheqësi i pa kontestuar i kosovarëve dhe prijësi kryesor i pavarësisë për Kosovën.

Si kthim, zyrtarë të nivelit të lartë grek vizituan Kosovën për të ndarë perspektivën e tyre për rezistencën paqësore jo të dhunshme. Unë kam qenë i privilegjuar të jem pjesë e diskutimeve për forcimin e institucioneve vetëqeverisëse të Kosovës dhe nxitjen e bashkëpunimit rajonal.

Më gjithë përkushtimin e Rugovës për rezistencë jo të dhunshme, Ushtria çlirimtare e Kosovës doli në përgjigje të rritjes së brutalitetit nga forcat policore, ushtarake dhe paraushtarake serbe. Zyrtarët grekë ishin të shqetësuar për shfaqjen e UÇK-së, por mbështetën aspiratat tona demokratike.

Ata na nxitën të zgjidhim dallimet me Serbinë në mënyrë paqësore dhe përmes negociatave. Sidoqoftë, Millosheviçit ishte i përkushtuar për një zgjidhje më forcë dhe intensifikoi goditjen e Serbisë kundër Kosove. NATO nisi sulmet ajrore në 24 Mars 1999, për të shporrure jashtë Kosove forcat serbe të sigurisë – dhe duke vendosë forcat e NATO së brenda.

Në këtë kohë kritike, Greqia ndihmoi në stabilizimin e Kosovës duke vendosur trupa si pjesë e Forcës së Kosovës (KFOR). Ministria e Jashtme e Greqisë vendosi një prani diplomatike. Ajo mbështeti zhvillimin ekonomik të Kosovës duke inkurajuar bizneset e Greqisë të përfitojnë nga tregu i Kosovës.

Pas një bisedimi të gjatë ndërkombëtar të udhëhequr nga laureati i çmimit Nobel për Paqe, Martti Ahtisaari, ne përfunduam Zgjidhjen e Statusit të Kosovës dhe shpallëm pavarësinë në 17 shkurt 2008. Unë u nderova që isha nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Kosovës.

Një shumicë e vendeve të BE-së dhe NATO-s njohën pavarësinë e Kosovës. Deri më tani, 114 vende kanë krijuar marrëdhënie diplomatike.
Greqia votoi për anëtarësimin e Kosovës në Bankën Botërore, Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe institucione të tjera financiare ndërkombëtare. Zyrtarët grekë, përfshirë ministrin e saj të jashtëm, vizituan Kosovën. Kontakti midis parlamentarëve ka qenë i gjerë. Greqia ka njohur pasaportat e lëshuara nga Republika e Kosovës dhe ka mirëpritur vendosjen e misionit diplomatik të Kosovës në Athinë. Shoqëria civile – studiues, drejtues biznesi dhe figura kulturore – vizituan Greqinë dhe u pritën ngrohtësisht.

Asnjë çështje e jashtëzakonshme territoriale ose e sigurisë nuk ekziston midis Greqisë dhe Kosovës. Ne jemi të angazhuar sinqerisht në Dialogun Kosovë-Serbi, i cili lehtësohet nga BE, që synon normalizimin dhe njohjen e ndërsjellë.

Në kohë kur Kosova hyn në fazën tjetër të shtet ndërtimit, ne ftojmë bashkëpunim më të ngushtë me Greqinë. Konkretisht, ne e ftojmë Republikën Helenike që të njohë zyrtarisht Kosovën dhe të krijojë marrëdhënie diplomatike.

Duke zgjidhur me guxim dallimet me Maqedoninë e Veriut, Greqia duhet të përqendrohet në përmirësimin e marrëdhënieve me Kosovën. Pata një privilegj të takoja kryeministrin Kyriyakos Mitsotakis, për të cilin kam konsideratë shumë të lartë.

Jo vetëm që vendosja e marrëdhënieve diplomatike midis Kosovës dhe Greqisë do të ketë një ndikim pozitiv në mënyrë bilaterale, ajo gjithashtu do të ketë një ndikim pozitiv në marrëdhëniet Greqi-Shqipëri.

Shpresojmë që liderët grekë kanë mençurinë të ecin përpara. Të dy vendet do të përfitojnë nga marrëdhëniet miqësore.

(Alush Gashi është këshilltar politik i Kryeministrit të Kosovës z. Avdullah Hoti. Më parë ai shërbeu si Këshilltar i Lartë i Presidentit Ibrahim Rugova, Ministër i Shëndetësisë dhe Anëtar i Parlamentit).Opinioni në këtë shkrim është i autorit dhe jo domosdorisht paraqet qëndrimin e Qeverisë.

TË NGJAJSHME

Policia arreston shqiptarin në Zvicër, 40-vjeçari mashtronte me aksidentet për të fituar nga sigurimet

admin

Gazeta zvicerane shkruan për varrimin në Kosovë të tre të aksidentuarve

mergata.eu

Belul Bajrami, për të katërtën herë asamblist në komunën La Tène

mergata.eu